Джим О’Нийл, IPG Journal Тази седмица руският президент Владимир Путин е

...
Джим О’Нийл, IPG Journal Тази седмица руският президент Владимир Путин е
Коментари Харесай

БРИКС все още не значи нищо - казва кръстникът на групата Джим О’Нийл

Джим О’Нийл, IPG Journal

 

Тази седмица съветският президент Владимир Путин е хазаин на годишната среща на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). За първи път в срещата на върха ще вземат участие четирите нови членки на групата (Египет, Етиопия, Иран и ОАЕ), които се причислиха предходната година, и се оповестява, че доста други страни също имат намерение да участват. Но какво ще се получи от това?

Първоначално БРИК беше фиктивен от мен акроним (през 2001 г.) за групата разрастващи се страни, които смятах за основни за света. Но някогашният съветски външен министър Игор Иванов и бразилският му сътрудник Селсо Лафер взеха решение да развият концепцията и страните от БРИК се трансфораха в политически клуб, към който през 2009 година се причисли и Южна Африка.

Путин безспорно ще употребява тази среща на върха, с цел да покаже на света, че не е толкоз изолиран, колкото западните държавни управления биха желали да бъде. Това е идеална опция за него и за други водачи да показват визия за свят, в който Съединени американски щати не са водач. Но си коства да се означи, че две страни, от които се очакваше да се причислят към БРИКС, не го направиха. След като в началото одобри поканата, Аржентина промени курса си, откакто Хавиер Милей бе определен за президент през 2023 година, а Саудитска Арабия към момента не е взела решение.

Може да се допусна за какво кралството не бърза да се причисли. То към момента цени съюза си със Съединени американски щати в региона на защитата и сигурността, а тези връзки даже ще се засилят, в случай че кралството в миналото възстановява връзките си с Израел. По-важното обаче е, че не е ясно какво би донесло участието в БРИКС на Саудитска Арабия или на която и да е друга страна.

Да, има фотосесии. Лидерите на БРИКС+ могат да застанат до Путин и да осъдят незадоволителното посланичество на страните си в редица значими организации за световно ръководство. Те вършат това всяка година и наподобява, че това е едно от дребното действителни достижения на всяка среща на върха.

Въпреки това БРИКС не прави нищо, с цел да реализира значими организационни или структурни промени в интернационалните организации. Нещо повече, тази група прави нещо, което е тъкмо противоположното. Заради изменящата се геополитическа обстановка към Украйна и възхода на националистическите водачи на Запад и в границите на БРИКС интернационалните организации стават все по-малко ефикасни.

Факт е, че същинските световни проблеми не могат да бъдат решени от тесни групировки като БРИКС (или като Г-7, в случай че приказваме за това). И този факт няма да промени броя на страните, които се причисляват към БРИКС. Това, от което в действителност се нуждаем, е възкръсване на Г-20, която беше извънредно ефикасна при започване на своето битие - след финансовата рецесия от 2008 година Въпреки че е много огромна (включва всички страни от Г-7 и БРИКС), тя отразява по-добре днешния свят в цялата му трудност.

Освен това за мен не е ясно дали БРИКС в миналото е имал обща цел отвън символиката. Има доста области, в които БРИКС би могъл да работи групово в интерес на своите членове и на света. Те включват (но описът не се изчерпва с това) развиване на по-свободна взаимна търговия (и търговия с други държави) и по-силни задължения за битка с изменението на климата и инфекциозните заболявания. Създаването на Новата банка за развиване (първоначално наречена Банка на БРИКС) беше позитивна стъпка, само че институцията в никакъв случай не е имала явен и мощен мандат, привързан с общи цели.

На срещата на върха през 2024 година, несъмнено, ще има доста високопарни изказвания за основаването на опция на основаната на американския $ международна парична система. Но това няма да се случи, до момента в който основните страни (а точно Китай) не стартират съществено да отварят финансовите си сметки и финансовите си пазари.

И в случай че двата най-важни члена на групата (Китай и Индия) не съумеят да се спогодят за съдействие и взаимни начинания, БРИКС няма огромни шансове да реализира декларираните си упоритости. Засега двете сили остават исторически противници и от няколко години водят борби на хималайската граница.

Поради всички тези аргументи БРИКС+ ще реализира малко. Изключително разнородните нови членове наподобява са подбрани безредно, не въз основа на някакви дълготрайни стратегически съображения, а тъй като са съумели да ги примамят. Египет, Етиопия и Иран са измежду 12-те най-големи разрастващи се страни по брой на популацията, само че надали са най-динамичните стопански системи. В същото време ОАЕ са доста по-богати от останалите, само че са доста дребна страна. А къде са Мексико, Индонезия и обещаващите в икономическо отношение азиатски страни в първата дузина?

Отговорът надали е значим. Дори в случай че тези страни (както и Бангладеш, Нигерия, Пакистан, Филипините, Турция, Южна Корея и Виетнам) се причислят, резултатът ще бъде единствено по-големи срещи на върха. " Г-20 " въпреки всичко ще остане по-подходящ и ефикасен инструмент за многостранно съдействие.

 

Източник dir.bg

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР